فهرست مطالب

Reproduction & Infertility - Volume:3 Issue: 1, 2002

Journal of Reproduction & Infertility
Volume:3 Issue: 1, 2002

  • 70 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1380/12/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 4
    تجویز داروهای HCG، HMG، GnRH analogue به عنوان یکی از پروتکل های معمول تحریک تخمک گذاری در روش های باروری کمکی محسوب می شود. از آنجایی که میزان لانه گزینی در سیکل های تحریکی کمتر از سیکل های طبیعی (تحریک نشده) بوده و آندومتر نقش مهمی در پذیرندگی جنین دارد، اثرات این پروتکل ها بر فراساختمان اپی تلیوم غددی انسان در روز LH+4 (زمان انتقال جنین) مطالعه شده است. در این تحقیق از زنان بارور و نابارور تحت درمان با این پروتکل در روز LH+4 بیوپسی های آندومتر گرفته شد. مطالعات کمی و کیفی اپی تلیوم غده ای آندومتر به وسیله میکروسکوپ الکترونی ترانزمیشن و مورفومتری انجام و نتایج حاصل از دو گروه با روش های آماری با یکدیگر مقایسه گردید.
    نتایج کیفی نشان داد که در هر دو گروه سیستم کانال های هسته ای، واکوئل های زیرهسته ای گلیکوژن و میتوکندری های غول پیکر وجود داشت. آنالیزهای کمی نیز نشان می داد که Volume Fraction گلیکوژن، میتوکندری، رتیکولوم آندوپلاسمیک خشن در سلول و Vv یوکروماتین به هسته از نظر آماری اختلافی نداشتند (P>0.05).
    این نتایج پیشنهاد می کند که تحریک تخمک گذاری با HCG،HMG، GnRH Analogue همراه با تکامل پیشرونده آندومتر نیست و بنابراین انتقال جنین در این مرحله (قبل از تکامل پیشرونده آندومتر که به طور طبیعی در LH+7 تا LH+10 روی می دهد)، ممکن است باعث کاهش میزان لانه گزینی گردد.
  • صفحه 13
    مطالعات نشان می دهد که یکی از روش های جلوگیری از بارداری ممانعت از لانه گزینی می باشد. لذا در این تحقیق تاثیر مایع فولیکولی انسان بر لانه گزینی در موش مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل موید آن است که احتمالا مایع فولیکولی حاوی آنزیمهایی می باشد که قادر است در صورت هم کشتی با بافت رحم، اپی تلیوم آن را تخریب نماید و این تاثیر توسط حرارت دادن یا اضافه نمودن EDTA به مایع فولیکولی از بین می رود. شستشوی رحم توسط مایع فولیکولی تازه و فیلترشده در روزهای سوم، چهارم، پنجم و ششم بعد از جفت گیری از لانه گزینی جلوگیری می کند. در صورتی که در روز هفتم بعد از جفت گیری این مایع بر لانه گزینی و بارداری تاثیر منفی ندارد. در گروه کنترل شستشوی رحم توسط محیط کشت Ham’s-F10 هیچ گونه اثری بر باروری نداشت.
    همچنین اضافه نمودن EDTA به مایع فولیکولی تاثیر آن را در محیطin vivo از بین می برد و احتمالا ماده موثر در مایع فولیکولی یک آنزیم متالوپروتئیناز است که با حرارت و اضافه نمودن EDTA غیرفعال می شود. از آنجایی که مایع فولیکولی بر قدرت باروری در سیکلهای بعدی بی تاثیر است بنابراین می توان مایع فولیکولی یا ماده مؤثر بر آن را به عنوان یک ماده جهت جلوگیری از باروری های ناخواسته پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: لانه گزینی، متالوپروتئیناز، مایع فولیکولی
  • صفحه 22
    مکانیسم های ایمونولوژیکی مختلفی در نگهداری و حفظ بارداری شرکت می کنند. ولی تا کنون مکانیسم هایی که مانع از واکنش های منجر به سقط می شوند بخوبی شناخته نشده اند.لکوسیت ها بخش عمده ای از سلولهای استرومای اندومتریوم رحم را تشکیل می دهند و سلولهای NK کلاسیک بعنوان یک عامل ایمونولوژیک در سقط مکرر مطرح شده است. در این مطالعه به منظور روشن شدن نقش ایمونولوژیک سلولهای NK کلاسیک در زنان مبتلا به سقط مکرر خودبخودی با اتیولوژی نامعلوم در سه ماهه اول بارداری انجام گرفت. این جمعیت لکوسیتی در سی نمونه از بافت های دسیدوای زنان مبتلا به سقط مکرر (گروه آزمون) بررسی و با سی نمونه از بافتهای دسیدوای زنان تحت عمل سقط درمانی (گروه شاهد)، مقایسه گردید. از نمونه های بافت اندومتر دو گروه مقاطع بافتی پارافینی تهیه و با آنتی بادی مونوکلونال اختصاصی علیه مارکر CD57 با روش استرپت آویدین –بیوتین پراکسیداز رنگ آمیزی شدند. سلولهای NK دارای مارکرCD57 در مقاطع بافتی با بزرگنمایی400 برابر توسط میکروسکپ نوری مورد بررسی و شمارش قرار گرفت. آزمون آماری Z test جهت مقایسه جمعیت NK در دو گروه آزمون و شاهد بکار برده شد.
    نتایج نشان داد سلولهای NK دارای مارکرCD57 در بافت های دسیدوا طبیعی و سقط خود بخودی بطور پراکنده بین سلول های استروما حضور دارند. تعداد این سلولها در بافت های دسیدوای طبیعی کم می باشد، اما در زنان مبتلا به سقط خودبخودی بطور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد (P<0.003). بنظر میرسد سلولهای NKدر سه ماهه اول بارداری نقش کلیدی در سقط مکرر خودبخودی داشته باشد. احتمالا سلولهای NK کلاسیک توسط سیتوکاین های موضعی فعال شده و با حمله به سلولهای تروفوبلاست جفت در فرایند سقط خودبخود شرکت می کنند.
    کلیدواژگان: سولهای Nk کلاسیک، سقط مکرر، مطالعه ایمونوهیستوشیمی، دسیدوا CD57
  • صفحه 32
    سن، سطح تحصیلات و تعداد بارداری از عوامل مرتبط با تعادل انرژی و وزن بدن در زنان می باشند، ولی ارتباط مستقل تعداد بارداری با وزن و توزیع چربی بدن روشن نیست. در این مطالعه مقطعی ارتباط تعداد بارداری و میزان تحصیلات با نمایه توده بدن (BMI) و نسبت دور کمر به باسن (WHR) در 403 زن ایرانی در گروه سنی 45-22 سال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که با کنترل سن، زنان دارای تحصیلات بیشتر از دیپلم متوسطه 12<) سال) در مقایسه با زنان دارای تحصیلات کمتر از دیپلم متوسطه 12>) سال) دارای BMI کمتر 24.8±4.3) در مقابل28.3±4.9، (P<0.01، WHR کمتر 0.83±0.06) در مقابل 0.88±0.8، (P<0.01 و تعداد بارداری کمتری 0.19±0.59) در مقابل 0.59±1.03، (P>0.01 بودند. در این بررسی با کنترل سن و میزان تحصیلات بین تعداد بارداری و نمایه توده بدن ارتباطی دیده نشد، ولی با کنترل سن، تحصیلات و نمایه توده بدن در جمعیت مورد بررسی، تعداد باردرای با WHR ارتباط مثبت داشت r=0.14)، (P<0.005. در آنالیز رگرسیون چند متغیره نیز سن و تحصیلات مجموعا 43% واریانس BMI و همچنین تعداد بارداری، BMI، تحصیلات مجموعا 2/51% واریانس WHR را توضیح دادند.
    در مجموع این مطالعه نشان داد که تعداد بالای بارداری ممکن است به عنوان یک عامل خطر در افزایش چربی بالای تنه باشد، در حالیکه با کنترل سن و تحصیلات، ارتباطی بین تعداد بارداری و نمایه توده بدن دیده نشد.
    کلیدواژگان: تعداد بارداری، تحصیلات، نمایه توده بدن و نسبت دور کمر به باسن
  • صفحه 38
    سرطان پستان بعد از سرطان ریه دومین عامل مرگ و میر در زنان به شمار می رود. اگر چه با گذشت زمان از نظر میزان شیوع روندی رو به افزایش داشته است، لیکن میزان مرگ و میر در طی سه دهه اخیر ثابت مانده است که می تواند به علت تشخیص زود هنگام بیماری در مراحل اولیه آن باشد. هدف از این پژوهش تعیین عوامل مستعد کننده باروری در ابتلای زنان به سرطان پستان می باشد. پژوهش حاضر یک مطالعه موردی شاهدی بوده که در سال 1378 در سه مرکز آموزشی درمانی وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در شهر تهران انجام شد. مشخصات فردی و باروری زنان مبتلا به سرطان پستان و غیر مبتلا (شاهد) با کمک پرسشنامه طراحی شده بررسی و مقایسه گردید. برای این منظور120 بیمار مبتلا به سرطان پستان به همراه 120 زن سالم به عنوان گروه شاهد که به طور تصادفی انتخاب و در مطالعه شرکت داده شدند. نتایج این مطالعه نشان داد در گروه مبتلا به سرطان بیشترین درصد (70%) زنان در گروه سنی 5435 سال سن قرار داشتند. همچنین بین وضعیت تاهل و ابتلا زنان به سرطان پستان ارتباط معنی داری وجود داشت (P<0.006). بین سن اولین قاعدگی، سن ازدواج، تعداد بارداری، سن اولین و آخرین بارداری، سابقه چند قلو زایی، سابقه شیردهی، مدت مصرف قرصهای پیشگیری از بارداری، سن یائسگی و ابتلای به سرطان پستان ارتباط معنی داری وجود نداشت. ولی ابتلا به سرطان با تعداد سقط (P<0.0046) ارتباط معنی داری را نشان می داد. در این پژوهش تنها عامل فردی خطرزای سرطان پستان وضعیت تاهل بود، همچنین بین تعداد سقط و ابتلا به سرطان پستان ارتباط ضعیفی وجود داشت که متاسفانه این عوامل قابل پیشگیری و کنترل نمی باشند. ولی در مواردی که امکان مداخله وجود دارد، لازم است با برنامه ریزی های صحیح و آگاه سازی جامعه از عوامل مؤثر بر بیماری و روش های پیگیری از آنها، زنان را از ابتلا این بیماری خطیر بر حذر داشت.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، عوامل باروری، عوامل خطرزا
  • طاهره اشرف گنجویی صفحه 46
    وارونگی رحم یک مشکل کلینیکی نادر است که به عنوان یکی از موارد اورژانس مامایی و یا یک معضل تشخیصی در بیماری های زنان و زایمان مطرح می باشد. اینورشن غیر مامایی رحم معمولا ناشی از توموری است که در ناحیه فوندوس رحم کاشته شده است. درمان بستگی به مرحله اینورشن و پاتولوژی مربوطه دارد. یک مورد نادر از اینورشن غیرمامایی رحم ناشی از یک فیبروم بزرگ ناحیه فوندوس رحم در یک خانم 38 ساله در بیمارستان باهنر شهر کرمان مشاهده شد. بیمار فوق به علت درد شدید قسمت تحتانی شکم و خونریزی شدید واژینال مراجعه کرده بود. بعد از میومکتومی ناقص واژینال اینورشن رحم و بعد هیسترکتومی شکمی انجام شد.
    کلیدواژگان: وارونگی رحم، غیر مامایی و گزارش موردی
  • مسعود صالحی، زهرا قاسمی پور صفحه 50
    میزان مرگ و میر نوزادان و مادران به علت عوارض بارداری، از شاخص های بسیار مهم سلامتی یک جامعه محسوب می گردد. مرگ و میر نوزادان و مادران و همچنین میزان بروز کزاز نوزادی رابطه مستقیمی با شرایط زایمان دارد. هرچه درصد زایمان ها در شرایط غیربهداشتی بیشتر باشد میزان ابتلا به کزاز نوزادی و مرگ و میر دوران نوزادی و مادران باردار افزایش می یابد. در استان سیستان و بلوچستان میزان زایمان در شرایط غیربهداشتی بسیار بالا است. حتی در شهر 450 هزار نفری زاهدان که دسترسی به زایشگاه برای همه مردم ساکن شهر ممکن می باشد، حدود 50 تا 60 درصد زایمانها در منزل انجام می شود. در این مطالعه علت عدم مراجعه زنان جهت زایمان به زایشگاه های شهر مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق از نوع مورد شاهدی بود. در گروه مورد نمونه 482 این پژوهش از بین زنانی انتخاب شدند که کودکان خود را جهت واکسیناسیون به مراکز بهداشتی، درمانی زاهدان آورده بودند و آخرین زایمان آنها در زایشگاه انجام نگرفته بود. 198 نمونه گروه شاهد، زنان مراجعه کننده به زایشگاه شهر جهت انجام زایمان بودند که انتخاب آنها به شکل تصادفی صورت گرفت. بررسی نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که هزینه زیاد زایشگاه (38%)، راحت بودن زایمان در منزل (19%) و ترس از سزارین و عوارض دارویی (13%) شایعترین علل عدم مراجعه به زایشگاه بود. میزان اشتغال و سواد در زنانی که در منزل زایمان کرده بودند نسبت به گروه شاهد پایین تر بودند. بیشتر گروهی که در منزل زایمان کرده بودند، از اهل سنت و قوم بلوچ بودند. براساس نتایج حاصل پیشنهاد می شود مسوولین محترم در مورد بیمه همگانی و پایین آوردن هزینه های درمانی و آموزش به عموم مردم در جهت کاهش موانع فرهنگی مراجعه به زایشگاه اقدام نمایند و در صورت امکان، تسهیلات زایمانی در خارج از بیمارستان همراه با شرایط بهداشتی و با هزینه کم را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: زایمان در منزل، زایشگاه و ایران
  • زهره خسروی صفحه 56
    ناباروری جنبه های مختلف زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. شاید بتوان گفت ناباروری یکی از عمده ترین وقایع استرس زا در زندگی افراد است. افرادی که تحت فشارهای عمده و مزمن قرار گرفته باشند، بیش از سایرین در معرض ابتلا به بیماری هایی مانند افسردگی، اضطراب، اعتماد به نفس پایین و نارضایتی قرار دارند. پژوهش حاضر به بررسی نقش جنسیت در سلامت روان و تعیین سهم عوامل مداخله گر در سلامت روان زوجهای نابارور پرداخته است. در این مطالعه 50 زوج نابارور مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد زنان نابارور در مقایسه با مردان نابارور مشکلات روان شناختی بیشتری را تجربه می کنند و همچنین ناباروری معنای منفی تری برای زنان در مقایسه با مردان دارد. احساس امیدواری نسبت به آینده زندگی زناشویی و وجود معنا در زندگی، سهم عمده ای در پیش بینی سلامت روان زوج های نابارور دارد.
    کلیدواژگان: ناباروری، سلامت روان، زوجهای نابارور، جنسیت
  • سید محمد قاری سیدفاطمی صفحه 65
    بیوتکنولوژی و پژوهشهای مرتبط به علوم پزشکی و علوم زیستی، قلمرو بسیار حساس، امیدزا و بیم آفرین است. حساسیت از آن جهت که این گونه پژوهشها، حیات انسانی و جنبه های گوناگون روابط انسانها با یکدیگر و با طبیعت پیرامونشان را به شدت تحت تاثیر قرار می دهند، امیدزا است بدان جهت که دست آوردهای اینگونه پژوهشها راه گشای حل بسیاری از مشکلات و معضلات انسانی است. بشریت حتی برای حل معضل گرسنگی چشم به دست آوردهای محققان علوم زیستی دوخته است، چه رسد به حوزه هایی همچون درمان. بویژه در حوزه دانش نسبتا نوپایی همچون ART که چشم میلیونها زوج نابارور به آزمایشگاه ها دوخته شده و همچنین میلیونها بیمار و یا والدینی که فرزندان آینده آنها در خطر بیماری های ژنتیکی می باشند، چشم امید به نتایج پژوهشهای چنین مراکزی دارند...